7 hodnotení

MONZIO COMPAGNONI Franciacorta DOCG, 0,75l

Veľmi kvalitná talianska verzia francúzskeho šampanského.

Položka bola vypredaná…
Vypredané
Kód: 880652
€19,90 €16,58 bez DPH
Kategória: Sekt
Vhodná príležitosť: stretnutie s priateľmi, večierok, banket, párty, večer pri krbe, Silvester
Krajina pôvodu: Taliansko
Oblasť: Lombardia / Franciacorta
Odroda hrozna: Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré, Pinot Nero, Blauburgunder)
Zvyškový cukor: suché
Alkohol: 12,50%
Objem: 0,75l
Dostupné ročníky: na dotaz
Uzáver: korok
Vegan: nie
Bio / Organické: nie
Potenciál skladovania: do roku 2033
? Hodnotenie VIVINO: 3,8
Položka bola vypredaná…

Oblasť Franciacorta sa nachádza v provincii Brescia. Výrobcom sa podarilo urobiť z Franciacorty jedno z najlepších šumivých vín na svete. To všetko vďaka veľkej investícii, ktorú urobili. V roku 1995 boli „korunovaní“ DOCG.

Aby víno získalo status DOCG, musí byť šumivé a vyzrievať vo fľaši najmenej 18 mesiacov. Franciacorta Riserva musí na kvasinkách dozrievať dokonca 60 mesiacov. Okrem týchto požiadaviek musí proces vinifikácie trvať 7 mesiacov, kým bude víno uvedené na trh.
Víno je vyrobené z 80% hrozna Chardonnay a 20% Pinot Noir.

Toto víno má nádhernú zlatožltú farbu s plnou penou a lahodnými šumivými bublinami. Kytica je plná vôní broskyne, jablka a náznaku droždia a toastu. Svieža chuť, ovocnosť a dobre vyvážený záver.

Chutné v kombinácii so sushi, ustricami a homármi.

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Náš príbeh, má korene v dávnej minulosti. Šumivé víno sa vo Franciacorte vyrába od šestnásteho storočia a vína sa vyrábajú od nepamäti, ale dlho boli určené len na miestnu spotrebu. Rôzne udalosti týkajúce sa vinohradníctva a marketingu bránili jej výrobe. Obnovený záujem o Franciacorta zo strany vinárov sa datuje do konca 50. rokov 20. storočia, kedy sa celkom náhle objavila dôvera v potenciál regiónu vyrábať základné vína vhodné na výrobu šumivého vína. V roku 1967 bolo menu Franciacorta udelené oficiálne uznanie vďaka úsiliu malej skupiny výrobcov, ktorí boli povzbudení novými talianskymi zákonmi týkajúcimi sa označovania pôvodu. Pinot di Franciacorta DOC bol vyrobený z Pinot Blanc s možnosťou pridania Pinot Gris a Pinot Noir, s prírodným kvasením vo fľaši alebo v sude. Začiatkom sedemdesiatych rokov 20. storočia určili pôdu pre veľké oživenie talianskeho vína a Franciacorta mala položené pevné základy na začatie výroby kvalitných výrobkov. Podnikatelia a manažéri začali kupovať pozemky vo Franciacorte, obohacujúc oblasť o vinice, ktoré používali na výrobu vlastných kvalitných vín, pre seba a pre svojich priateľov. Tento príležitostný prístup však zjavne nebol vhodný pre charakter miestneho Lombardského ľudu a oblasť sa čoskoro premenila na „enologické laboratórium“. K prvej historickej skupine sa čoskoro pripojili ďalšie desiatky výrobcov. Sekundárne kvasenie v sude sa ešte mohlo používať, ale už aj vtedy väčšina výrobcov uprednostňovala oveľa náročnejšie sekundárne kvasenie vo fľaši. Osemdesiate roky boli poznačené príchodom vlny podnikateľov, ktorí prišli do Franciacorty hľadať nové alebo zrekonštruované vinice a ktorí mali víziu a prostriedky, ako zdvihnúť veci zo zeme a odhodlanie uspieť, aj keď neboli originál z vinárskych rodín. Užitočné bolo, že hľadali pomoc odborníkov na víno a špecialistov, ktorí boli schopní zvýšiť kvalitu výrobku. Toto bolo obdobie, kedy sa Chardonnay odlišoval od Pinot Blanc a jeho dokonalá harmónia s terroirom Franciacorta sa stala dobre zavedenou. Do roku 1983 sa z pôvodných 50 hektárov stalo 550 a predaj Pinot di Franciacorta prekročil jeden milión fliaš a počet spoločností sa zdvojnásobil. 90. roky 20. storočia sa začali založením Dobrovoľníckeho konzorcia, ktoré znamenalo začiatok súčasnej éry Franciacorta a Franciacorta DOCG.