LOREDAN GASPARINI Montello Cabernet Sauvignon DOC, 0,75l
Elegantné talianske červené víno s bohatými ovocnými tónmi
Kategória: | Červené víno |
---|---|
EAN: | 8002604002307 |
Vhodná príležitosť: | romantická večera, večierok, banket, párty, večer pri krbe, Silvester, Vianoce |
Krajina pôvodu: | Taliansko |
Oblasť: | Veneto |
Odroda hrozna: | Cabernet Sauvignon |
Farba: | Stredne hustá, pazúrikovo rubínovočervená s granátovým okrajom |
Aromatika: | Tóny tmavého ríbezľa, malín a jahôd, s jemnými bylinnými a balzamovými nuansami |
Chuť: | Svieža a šťavnatá, s jemnou textúrou, dobre integrovanými tanínmi a dlhotrvajúcim ovocným záverom |
Zvyškový cukor: | suché |
Alkohol: | 13,00% |
Objem: | 0,75l |
Dostupné ročníky: | na dotaz |
Uzáver: | korok |
Vegan: | nie |
Bio / Organické: | nie |
Teplota servírovania: | 16-18°C |
Metóda: | 50 % vína zreje vo veľkých dubových sudoch a 50 % v nerezových tankoch |
Párovanie s jedlom: | pečené červené mäso, divina, vyzreté syry |
Loredan Gasparini Cabernet Sauvignon DOC Montello je výnimočné červené víno pochádzajúce z oblasti Montello v regióne Veneto, Taliansko.
Po naliatí do pohára zaujme stredne hustou, pazúrikovo rubínovočervenou farbou s granátovým okrajom.
Vôňa je elegantná a očarujúca, s tónmi tmavého ríbezľa, malín a jahôd, doplnená jemnými bylinnými a balzamovými nuansami.
Na podnebí je víno svieže a šťavnaté, s jemnou textúrou a dobre integrovanými tanínmi.
Chuť je plná ovocných tónov s dlhotrvajúcim, ovocným záverom.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Sme pestovatelia viniča a chránime históriu Montella, prírodnej oázy vzdialenej 50 km od Benátok, mesta, s ktorým mali kopce Trevisa vždy osobitné puto. Práve odtiaľto si Benátčania brali drevo na stavbu svojich lodí, ktoré sa plavili do vzdialených krajín, a práve tu sa od 14. storočia vyrábali vína, ktoré Benátky predávali ako kvalitné vína.
Nachádzame sa vo Venegazzù, v západnej časti Montella. Náš príbeh je príbehom mužov. Prvým z nich bol gróf Piero Loredan Gasparini, priamy potomok Leonarda Loredana, benátskeho dóžu - najvyššej mestskej funkcie -, ktorý sa v skutočnosti rozhodol odísť do Vinegazzù. Piero Loredan Gasparini bol charizmatickou osobnosťou, ktorá sa po návšteve francúzskeho Bordeaux rozhodla priniesť do oblasti Montello Merlot, Cabernet Sauvignon a Franc a Malbec, aby vyrobila nové víno, o ktorom by mohla rozprávať celému svetu. Svoj sen premenil na skutočnosť do takej miery, že v 60. rokoch 20. storočia si získal aj francúzskeho prezidenta Charlesa De Gaulla. V roku 1973 prevzal štafetu Giancarlo Palla, ktorý sa o oblasť zaslúžil rovnako významným spôsobom. Predovšetkým tým, že do oblasti, ktorá bola tradične spojená s červenými vínami, priniesol kultúru výroby šumivých vín. Ako prvý si uvedomil, že Montello je výnimočnou lokalitou nielen pre plné a dlhotrvajúce vína, na ktoré sa naďalej zameriava, ale aj pre živé šumivé vína.
Už v 70. rokoch začal vyrábať víno Metodo Classico s pomocou enológa zo Champagne, regiónu, ktorý je jeho skutočnou vášňou. K tomu pridal experimentovanie s vínom Prosecco, ktoré začal vyrábať ako jeden z prvých a pre ktoré tvrdo bojoval za získanie D.O.C. (v roku 1977) a Asolo Prosecco Superiore D.O.C.G. v roku 2009.
Bol to tiež Giancarlo Palla, kto sa usiloval o uznanie Venegazzù ako jedinej podzóny D.O.C.G., ktorá sa dnes považuje za skutočný cru a vyrába ju len Loredan Gasparini. K Giancarlovi sa potom pridali jeho synovia Alberto a Lorenzo, ktorí dnes vedú spoločnosť spolu so svojím otcom, s ktorým sa púšťajú do nových projektov.