Najpredávanejšie

Iskrivé bublinky s osviežujúcimi citrusovými tónmi

Iskrivé potešenie plné ovocných tónov

Vyvážený Crémant pre milovníkov kvalitného vína

Neuveriteľne hodvábny crémant z Brugunska

Krémový sekt, ľahký a mnohostranný

Elegancia v pohári

Vynikajúci Crémant k rybám a morským plodom
Zatiaľ čo Champagne si užívalo kráľovskú slávu, v iných kútoch Francúzska vznikal rovnako fascinujúci príbeh. Crémant - elegantné šumivé víno vyrábané tou istou metódou ako champagne, ale s charakterom, ktorý dokonale vystihuje rozmanitosť francúzskych regiónov.
Príbeh sa začal písať v roku 1830 v Burgundsku, kde miestni vinári začali experimentovať s tradičnou metódou druhého kvasenia vo fľaši. Postupne sa táto metóda rozšírila do ďalších siedmich regiónov, z ktorých každý priniesol do príbehu svoj jedinečný charakter.
V Burgundsku dominuje elegantné Chardonnay a charakterné Pinot Noir, doplnené o miestnu odrodu Aligoté, ktorá vínam dodáva sviežosť a mineralitu typickú pre túto oblasť. Loire, so svojimi břidlicovými svahmi, stavia na Chenin Blanc, ktorý v spojení s Chardonnay vytvára vína s výraznou kyselinkou a dlhým potenciálom zrenia.
Alsasko, najväčší producent Crémantu, využíva svoje aromatické odrody Riesling, Pinot Blanc a Gewürztraminer, zatiaľ čo pre rosé sa výhradne používa Pinot Noir. Tieto vína sú známe svojou ovocnosťou a výrazným kvetinovým charakterom.
V slnečnom Bordeaux vznikajú Crémanty plné južanského charakteru, kde sa Sémillon snúbi so Sauvignon Blanc a vytvára vína s tropickým ovocím a živou kyselinkou. Jura, malý ale významný región na východe Francúzska, prináša do príbehu svoju typickú odrodu Savagnin, ktorá v kombinácii s Chardonnay vytvára komplexné vína s orieškovými tónmi.
Die, malebný región v Rhône, je známy svojimi sviežimi Crémantmi z odrody Clairette, ktoré sa vyznačujú jemnou mineralitou a kvetinovými tónmi. Savojsko, najmladší člen rodiny Crémantov, využíva lokálne odrody ako Jacquère a Altesse na výrobu živých, horských vín s alpským charakterom.
Osobitnou kapitolou je Limoux na juhu Francúzska. Práve tu, v tichých chodbách benediktínskeho kláštora, mnísi už v 16. storočí ako prví objavili tajomstvo druhého kvasenia vo fľaši. Ich Crémant, postavený na lokálnej odrode Mauzac, doplnenej o Chardonnay a Chenin Blanc, ponúka fascinujúcu kombináciu tradície a sviežosti.
Všetky Crémanty spája prísna regulácia výroby - ručný zber hrozna, šetrné lisovanie celých strapcov a minimálne 12 mesiacov zrenia na kvasinkách. V posledných rokoch sa mnohí vinári vracajú k tradičným postupom a experimentujú s dlhším zrením, čím vznikajú komplexné a gastronomické vína s vlastnou identitou.
Každá fľaša Crémantu tak rozpráva príbeh svojho regiónu, terroir a tradícií, ktoré sa formovali stáročia. Je to víno, ktoré dokazuje, že skutočná elegancia má mnoho tvárí, každá z nich jedinečná a hodná objavovania.