Prosecco - zlatistý nápoj, ktorý sa stále viac týči na stoloch po celom svete. V jeho srdci a duši nájdeme hrozno Glera.
Glera, tajomná odroda, je biely hroznový druh, ktorý má v sebe niečo magické. Jeho výhonky sú orieškovo sfarbené, čo tvorí kontrast k jeho zlatistým bobuliam, ktoré sa stávajú dôležitými protagonistami pri výrobe Prosecca. Táto odroda je známa svojou eleganciou a delikátnosťou, ktoré sú kľúčovými črtami tohto slávneho šumivého nápoja.
Pre tých, ktorí nevedia, Prosecco je produkované v Taliansku, a aby sa mohlo označiť týmto názvom, musí obsahovať aspoň 85 % Glera hrozna. Zvyšok môžu tvoriť odrody ako verdiso, perera, bianchetta, pinot a/alebo chardonnay. Toto percento zaručuje jedinečný charakter a kvalitu Prosecca.
Glera je klasifikovaná ako "poloaromatická" odroda, čo znamená, že vína z nej vyrobené, nesú vôňu svojich ovocných tónov. Táto vôňa je v skutočnosti tou tajomnou esenciou, ktorá činí Prosecco takým osviežujúcim a príťažlivým nápojom. Jeho kvetinové a ovocné tóny prinášajú na jazyk pôžitok, ktorý je jedinečný a nezameniteľný.
Je zaujímavé poznamenať, že do roku 2009 bol tento hroznový druh považovaný za Prosecco. Všetko sa zmenilo so založením Prosecco Superiore Conegliano-Valdobbiadene DOCG, kedy bola prijatá oficiálna zmena na synonymum "glera". Toto opatrenie bolo zavedené, aby sa zabránilo zmätočnému používaniu termínu medzi hroznami a samotným vínom.