Donedávna sa názov „Prosecco“ používal na označenie akéhokoľvek šumivého vína vyrobeného v Taliansku s použitím hrozna Glera. Tým, že Prosecco bolo vyrábané v rôznych častiach Talianska, kvalita vína bola veľmi variabilná, takže v roku 2009 boli zavedené predpisy na ochranu kvality a reputácie Prosecco.
Zákony DOC (denominazione di origine controllata) a DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) z roku 2009 obmedzujú produkciu Prosecco na dve malé zóny v oblasti, ktorá bola historicky oslavovaná pre svoje výnimočné Prosecco. Na to, aby sa šumivé víno nazývalo „Prosecco“, musí každá fáza jeho výrobného procesu prebiehať v zóne DOC / DOCG, v Benátsku a vo Friuli-Venezia Giulia. Len mimo zón DOC a DOCG je zóna IGT, kde je kvalita vína variabilnejšia a výrobcovia musia volať svoje šumivé víno „Glera“ (po odrode hrozna) namiesto „Prosecco“.
Zóna DOCG sa odlišuje od zóny DOC svojím terroirom, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za podporujúci vynikajúcu výrobu Prosecca. Je preto viac chránená zákonom: Prosecco DOCG podlieha ďalším kontrolám kvality, ktoré sú zárukou ich vynikajúcej kvality, a musí ich ochutnať výbor vládnych úradníkov predtým, ako dostane pečať o schválení (tieto pečate si všimnete na korkového konca fliaš Prosecco DOCG). Zóna DOCG zahŕňa kopce obklopujúce Cartizze, Conegliano Valdobbiadene a Il Rive.
Tieto označenia DOC a DOCG sa používajú v celom Taliansku a ich cieľom je zabezpečiť kvalitu, pravosť a povesť miestnych špecialít, ako sú vína, syry a klobásy. Zákony DOC a DOCG sú navrhnuté tak, aby chránili tak výrobcov, ako aj spotrebiteľov: obmedzením výroby Prosecco sú výrobcovia schopní zabezpečiť prémiu za svoje vysoko kvalitné víno bez toho, aby museli konkurovať nízkym cenám priemyselnej výroby veľkého rozsahu. Je to spôsob, ako zabezpečiť trvalú prosperitu vidieckych komunít a zároveň zaručuje spotrebiteľom prístup k špičkovej, autentickej a tradičnej produkcii.