Najpredávanejšie


Harmonické šampanské

Elegantné ružové šampanské s ovocným záverom

Komplexné krémové šampanské

Šampanské s dušou

Elegantné šampanské s minerálnym nádychom

Elegantné, polosladké, ovocné šampanské

Elegantné šampanské s dotykmi citrusov a hrušky
V srdci severného Francúzska, kde sa kriedové podložie snúbi s chladnou klímou, sa píše príbeh najslávnejšieho šumivého vína sveta. Champagne - víno, ktoré sa stalo synonymom luxusu a oslavy, má históriu plnú náhod, inovácií a neúnavného hľadania dokonalosti.
Legendárny benediktínsky mních Dom Pérignon síce nevynašiel šumivé víno, ako sa často traduje, ale v 17. storočí položil základy jeho dokonalosti. Jeho prínos spočíval v zdokonalení assemblage (umenie miešania vín), zavedení hlbších pivníc pre stabilnejšie zrenie a používaní kvalitnejších korkových zátok. Jeho slávny výrok 'Bratia, práve pijem hviezdy!' dokonale vystihuje čaro tohto výnimočného vína.
Champagne môže vzniknúť len v presne vymedzenom území s rozlohou približne 34 000 hektárov. Región sa delí na päť hlavných oblastí: Montagne de Reims známu Pinot Noir, Vallée de la Marne s dominanciou Pinot Meunier, Côte des Blancs preslávený Chardonnay, Côte de Sézanne a Aube.
Len tri hlavné odrody môžu vstúpiť do výroby: Chardonnay prinášajúce eleganciu a mineralitu, Pinot Noir dodávajúce telu a štruktúru, a Pinot Meunier zabezpečujúce ovocnosť a okrúhlosť. V malej miere sú povolené aj historické odrody Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc a Pinot Gris.
Každá fľaša Champagne musí zrieť minimálne 15 mesiacov na kvasinkách, pre ročníkové champagne je to minimálne 3 roky. Najlepšie domy však nechávajú svoje vína zrieť oveľa dlhšie - často 5-10 rokov, pri prestížnych cuvée aj viac.
Štýly Champagne sú rovnako rozmanité ako terroir regiónu. Blanc de Blancs, vyrobené výlučne z Chardonnay, predstavuje vrchol elegancie. Blanc de Noirs z modrých odrôd ponúka plnosť a intenzitu. Rosé Champagne môže vzniknúť buď pridaním červeného vína alebo krátkym naležaním na šupkách.
Obsah zvyškového cukru určuje kategórie od Extra Brut Nature (0-3 g/l) cez populárny Brut (do 12 g/l) až po sladšie štýly. V posledných rokoch rastie popularita nízko dávkovaných a nedávkovaných champagne, ktoré najlepšie vyjadrujú terroir.
Za každou fľašou stojí umenie champenoise - od starostlivej práce vo vinohrade, cez precízny výber základných vín pre assemblage, až po trpezlivé zrenie v kriedových pivniciach. Je to príbeh dokonalosti, ktorá vzniká len vtedy, keď sa spojí výnimočný terroir s generáciami nazbieranou múdrosťou a nekonečnou trpezlivosťou.