Najpredávanejšie

Nealkoholické šumivé víno zo Španielska. Úplne bez alkoholu. Pre vodičov, tehotné ženy, abstinentov. Najlepšie nealkoholické šumivé víno v ponuke.

Polosuchá cava s ovocnou a kvetinovou arómou

Komplexná, zrelá, tradičná, ale i moderná Cava

Vyvážená ovocná Cava zo Starého sveta.

Vysoko kvalitná Cava vyrábaná klasickou metódou.

Oslnivé šumivé víno z Španielska

Hustá cava, ľahká a komplexná na podnebí

Luxusná Cava vyrobená z rôznych odrôd hrozna: Chardonnay, Xarel.lo, Macabeo a Parellada

Vysoko kvalitná Cava vyrábaná klasickou metódou

Elegantná cava zo Španielska je vyrobená z odrody viniča Pinot Noir

Výnimočne ovocná a zamatová Cava

Výnimočne ovocná a zamatová Cava vo verzii Magnum.

Ľahká a komplexná Cava zo Španielska
Príbeh Cavy sa začal písať v roku 1872, keď sa mladý vinár Josep Raventós vrátil z cesty po francúzskej Champagni do svojho domova v Katalánsku. Očarený tradičnou metódou výroby šumivého vína sa rozhodol priniesť toto umenie do slnkom zaliatych svahov severovýchodného Španielska.
Na rozdiel od chladnej Champagne, kde dominujú Chardonnay a Pinoty, Raventós stavil na lokálne odrody dokonale prispôsobené mediteránnemu podnebie. Macabeo (známe aj ako Viura) prináša do zmesi eleganciu a kvetinové tóny, Xarel-lo dodáva štruktúru a charakteristickú mineralitu, zatiaľ čo Parellada zabezpečuje sviežosť a ovocnosť. Táto "svätá trojica" katalánskych odrôd sa stala základom identity Cavy.
Hoci sa Cava vyrába v ôsmich španielskych regiónoch, jej srdcom zostáva malé mestečko Sant Sadurní d'Anoia v Penedès, kde sa produkuje až 95% všetkej Cavy. Práve tu, v hlbokých pivniciach vytesaných do vápencového podložia, zrejú fľaše minimálne 9 mesiacov metódou tradicional - tou istou, ktorá sa používa v Champagni.
Kvalita Cavy sa delí do troch hlavných kategórií. Základná Cava zreje 9 mesiacov, Reserva minimálne 15 mesiacov a Gran Reserva najmenej 30 mesiacov na kvasinkách. Najvyššiu kvalitu predstavuje označenie Cava de Paraje Calificado, vyhradené pre vína z jedinečných viníc s výnimočným terroir.
V posledných rokoch sa mnohí producenti sústredia na výrobu prírodnejších štýlov s minimálnym obsahom zvyškového cukru, čím vznikajú komplexné a gastronomické vína. Zároveň sa čoraz viac vinárov vracia k tradičným biodynamickým postupom a minimálnym intervenciám vo vinohrade.
Cava tak nie je len alternatívou k drahšiemu Champagne - je to svojbytné víno s vlastným charakterom, ktoré dokonale vystihuje španielsku vášeň pre život a oslavu každého momentu. Od aperitívu cez tapas až po hlavné jedlo, Cava je univerzálnym spoločníkom španielskeho stolovania.